Aşık Veysel 2 gözünü nasıl kaybetti?

Aşık Veysel 2 gözünü nasıl kaybetti? Aşık Veysel 2 gözünü nasıl kaybetti?, Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Kendi anlatımına göre: « Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti.

Aşık Veysel 2 gözünü nasıl kaybetti?


Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Kendi anlatımına göre: « Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti.

Aşık Veysel'in gözü neden görmüyor?

Aşık Veysel, iki kız kardeşini o dönemde çok yaygın olan çiçek hastalığı nedeniyle kaybetti. Kendi de henüz 7 yaşındayken, çiçek hastalığını nedeniyle iki gözünü birden yitirdi.

Aşık Veysel'in karısı kaçtı mı?

Âşık Veysel'in 25 yaşındayken akrabalarından Esma ile evlendiği, 8 yıllık evli olduğu dönemde bir gün hasta yatarken eşi Esma'nın 6 aylık kız çocuğunu bırakarak evdeki işlere yardım etmesi için tutulan Hüseyin isimli bir çiftlik uşağı (azap) ile kaçtığı bilinmektedir.

Aşık Veysel Alevi mi değil mi?

Alevi ve Bektaşi geleneğine mensup halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, âşık edebiyatının geleneksel bütün unsurlarını şiirinde barındıran, yirminci yüzyılın bu alandaki en önemli temsilcilerinden birisidir.

Aşık Veysel saz çalmayı öğreten kimdir?

Çamşıhı yöresindeki pek çok âşığın ustalığını yapar. İsmail Toprak, Veysel Şatıroğlu ve İlyas Doğan bunlardan bazılarıdır. Hatta Veysel'e saz çalmayı öğreten kişinin Ali Ağa olduğu rivayet edilir.


Aşık Veysel gözlerini niçin getirdi?

Babası Karaca Ahmet ve annesi Keçecigillerden Gülizar'dır. Veysel yedi yaşındayken çiçek hastalığına yakalanır. O dönemde pek çok çocuğun ölümüne neden olan bu hastalık, Veysel'in de sağ gözünü alır.

Aşık Veysel'in gözleri görüyor mu?

Âşık Veysel, yedi yaşında yakalandığı çiçek hastalığı sonrasında sağ gözünü kaybetmiştir. Sol gözüne ise perde inmiştir. İlerleyen zamanlarda ahırda uğraştığı bir gün babasının koltuğunun altındaki üvendirenin (ince, uzun değnek) gözüne saplanması üzerine sol gözünü de kaybetmiştir.

Aşık Veysel kör mü?

Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.

Aşık Veysel ölmüş mü?

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla - 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk ozanı ve şair.


Güzelliğin on para etmez sözü kime aittir?

Âşık Veysel Anadolu bilgeliğinin en önemli simalarından biridir. Bu hikme- tin doğal bir yansıması olarak o'nun şiirlerinde oldukça zengin felsefi içerikle karşı- laşmaktayız. Bu yazımız bu derin felsefi zenginliği, onun “Güzelliğin On Para etmez” adlı şiirinden hareketle göstermeye çalışmıştır.

Aşık Veysel dindar mı?

Veysel samimi bir Müslüman; insanı, tabiatı ve kâinatı anlatan içli bir halk şairidir. Hâl böyle olmakla birlikte, O'nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde vahdet-i vücût inanışını yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında, panteizm prensiplerini terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.