Aşık Veysel hangi ilimize aittir?

Aşık Veysel hangi ilimize aittir? Aşık Veysel hangi ilimize aittir?, Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla - 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk ozanı ve şair.

Aşık Veysel hangi ilimize aittir?


Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla - 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk ozanı ve şair.

Aşık Veysel Sivas'ın hangi ilçesinden?

Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Babasının ismi Ahmet, annesinin ismi ise Gülizar'dı. Çiftçi bir ailenin çocuğuydu. Yedi yaşına geldiğinde Sivas'ta çiçek hastalığı salgını ortaya çıktı. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti.

Aşık Veysel Alevi mi değil mi?

Alevi ve Bektaşi geleneğine mensup halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, âşık edebiyatının geleneksel bütün unsurlarını şiirinde barındıran, yirminci yüzyılın bu alandaki en önemli temsilcilerinden birisidir.

Aşık Veysel'in ilk şiiri nedir?

Burada âşık, A. Kutsi Tecer tarafından ‚Halk Şairi‛ olduğuna ilişkin belge alır. Âşık Veysel'in kendine ait ilk şiiri 1933 yılında, Atatürk adına yazdığı destandır.

Aşık Veysel'in gerçek adı nedir?

Veysel Şatıroğlu, 1894 (H. 1310) yılının güz aylarında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelmiştir.


Aşık Veysel nerede meşhurdur?

Âşık Veysel'in anısını yaşatmak için her yıl 9-11 Temmuz tarihleri arasında Sivas'ta ve Şarkışla-Sivrialan Köyü'nde anma törenlerinin yanı sıra, “Âşık Veysel Âşıklar Bayramı” adı altında festival düzenlenmektedir.

Aşık Veysel Mahallesi hangi semtte?

2009 yılında Ümraniye'den ayrılarak, Ataşehir'e katılan Âşık Veysel, İstanbul'un küçük mahalleleri arasında yer alıyor. 2022 verilerine göre mahallenin nüfusu 13 bin 139 iken 9 bin 618 seçmene sahip.

Aşık Veysel kime aşıktı?

Veysel ortalarda kalır' diye onu Esma adlı bir kızla evlendirirler. Sözde acıları dindirecek, Veysel'e sahip çıkacak bir eştir Esma. Oysa o, Veysel'in acılarını çoğaltmıştır. Veysel'in, Esma'dan iki çocuğu olmuştur.

Aşık Veysel mezhebi nedir?

Alevi camiada doğup büyümesine rağmen, noksansız bir arif kişi olan Aşık Veysel ise bir tek şiiriyle olsun, bu kardeş kavgasına katılanların yanında olmamıştır.


Karaca Oğlan Alevi mi?

Yesevi yolunun hizmetkarı, Namık Kemal Zeybek açıklıyor: Karacaoğlan, Bektaşi idi. Yunus Emre de Alevi idi.

Aşık Veysel'in karısı kaçtı mı?

Âşık Veysel'in 25 yaşındayken akrabalarından Esma ile evlendiği, 8 yıllık evli olduğu dönemde bir gün hasta yatarken eşi Esma'nın 6 aylık kız çocuğunu bırakarak evdeki işlere yardım etmesi için tutulan Hüseyin isimli bir çiftlik uşağı (azap) ile kaçtığı bilinmektedir.