Bulgaristan'ın yüzde kaçı Türk?

Bulgaristan'ın yüzde kaçı Türk? Bulgaristan'ın yüzde kaçı Türk?, 7 Eylül 2021 sayımı itibarıyla Bulgaristan'da etnik aidiyet konusunda nüfusun % 84.6'sına tekabül eden 5 118 494 kişi kendini “Bulgar” olarak tabir etti. NSİ- Ulusal İstatistik Enstitüsü Bulgaristan'da nüfusun %8.4'ü- 508 378 kişi kendini “Türk asıllı” olarak beyan ettiğini bildirdi.

Bulgaristan'ın yüzde kaçı Türk?


7 Eylül 2021 sayımı itibarıyla Bulgaristan'da etnik aidiyet konusunda nüfusun % 84.6'sına tekabül eden 5 118 494 kişi kendini “Bulgar” olarak tabir etti. NSİ- Ulusal İstatistik Enstitüsü Bulgaristan'da nüfusun %8.4'ü- 508 378 kişi kendini “Türk asıllı” olarak beyan ettiğini bildirdi.

Bulgaristanda Türk var mı?

Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Genel olarak güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.

Bulgaristan'da en çok Türk nerede yaşıyor?

Bulgaristan Türkleri Kırcaali'de halkın yüzde 64,5'ini, Razgrad'da 50,4'ünü, Tırgovişte'de yüzde 37,7'sini, Silistre'de yüzde 37,1'ini, Şumnu'da 31,3'ünü oluşturuyor. Bu 5 şehirde, kendisini Türk olarak tanımlayan 508 bin 378 kişinin yüzde 48,4'ü yaşıyor.

Bulgaristan Türkleri Alevi mi?

Din. Bulgaristan'daki Türklerin tamamına yakını Müslümandır, bunlar aynı Anadolu'da olduğu gibi Alevi ve Sünni olarak ayrılırlar. Sünniler tarikat tutmazlar, Aleviler ise çok sayıda ocak ve tarikata dağılmışlardır. Resmî rakamlara göre Türk nüfus içinde Alevilerin oranı %13'tür.

Bulgaristan Türkleri neden göç etti?

Bu dönemde gerçekleşen göçün en önemli sebebi Bulgaristan'da kurulan Komünist rejimin baskılarıydı. Bulgaristan'daki Türk azınlık sosyalist bir yönetim altında yaşamak istemediğinden Bulgarlar yükselen milliyetçiliği durdurmak için baskı oluşturdu.


Bulgaristan Türkleri aslen nereli?

Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kıpçakların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir. Kıpçak Türkleri ise bölgeye Proto-Bulgarlar olarak gelmiştir.

Bulgaristan Türk nüfusu ne kadar?

AA muhabirinin incelediği istatistiklere göre, 6 milyon 519 bin 789 kişinin yaşadığı Bulgaristan'da 508 bin 378 kişi Türk kökenli. Bu durumda Bulgaristan'da Türkler, nüfusun yüzde 8,4'üne denk geliyor. Bulgarlar nüfusun yüzde 78,7'sini, Romanlar yüzde 4,4'ünü oluşturuyor.

Yunanistan'da Türk nüfusu ne kadar?

Diğer örnekler ise, Razgrad (Torlak ilçesi hariç), Şumnu, Silistre, Rusçuk, H. Pazarcık ve Eskicuma illeri Türklerinin ağızlarıdır. Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler.

Bulgaristan Türkleri hangi Türk boyundan?

Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.


Bulgaristan soyu nereden gelir?

Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.

Alevi soyu nereden gelir?

Dil. Bulgaristan Türklerinin ana dili Türkçedir. Bulgaristan'da doğan Türkler Bulgarca da konuşur.